truck Binnen 5 dagen thuisbezorgd
leaf Keuze uit ruim 2078 bomen en planten
Filters

Stamomtrek

Container

Bloemkleur

Blad

Bloeitijd

Bloeiwijze

Bodemvochtigheid

Groeisnelheid

Grondsoort

Herfstkleur

Kroon

Lichtbehoefte

Sierwaarde

Stambast

Standplaats

Toepassing

Verzorging

Vorm

Vrucht

Wind

Winterhardheid

Resultaat 1–12 van de 18 resultaten wordt getoond

Leibomen

Leibomen worden vaak gebruikt om een groene afscheiding te creëren. Op deze manier krijg je privacy in je tuin. In deze bomen wordt een rek gebonden. De takken zijn door dit rek gevlochten waardoor je heel makkelijk een dichte, groene schutting kunt maken. Voorbeelden van leibomen zijn de amberboom, beverboom, glansmispel, laurier, linde en de plataan.

Groenblijvende leiboom: de leilaurier, Portugese laurier, olijfwilg en glansmispel

Veel leibomen zijn groenblijvend. Voorbeelden van groenblijvende leibomen zijn de leilaurier, de Portugese laurier, de olijfwilg en de amberboom. De leilaurier (Prunus Laurocerasus Caucasica) en de Portugese laurier (Prunus Lusitanica) zijn allebei een leiboom. Het grootste verschil tussen deze twee is de breedte. Een gewone leilaurier groeit beter in de breedte dan een Portugese laurier. Daarnaast verschillen beide bomen qua blad.

laanbomen

Het verschil in blad van groenblijvende leibomen

De bladeren van de Portugese laurier zijn een stuk kleiner dan die van de gewone laurier. De olijfwilg heeft een kenmerkend uiterlijk door zijn grijsgroene bladeren met lichtgrijze onderkant. De olijfwilg krijgt onopvallende, kleine witte bloemen, mits deze niet net voor het najaar (oktober/november) gesnoeid is. De glansmispel (Photinia fr. ‘Red Robin’) heeft wat kleiner blad wat gedurende het jaar verkleurd van rood naar groen en dan weer rood.

olijfwilg

Blijven leibomen altijd groen?

Er is een verschil tussen groenblijvende leibomen en bladhoudende leibomen. Groenblijvende leibomen zijn altijd bladhoudend, maar niet alle bladhoudende leibomen zijn wintergroen. Leihulst is een leiboom die wel winterhard en bladhoudend is. De rode leibeuk, leisteeneik, leibeuk (Lei carpinus), glansmispel (Leiphotinia) en de leilaurier (Prunus laurocerasus Caucasica) zijn allemaal bladhoudend. De groenblijvende bomen zijn vaak wel vorstgevoeliger dan de bladverliezende bomen. Dit komt doordat de sapstroming van deze groenblijvende boom het hele jaar doorgaat. Hierdoor is de kans op vorstschade groter.

Verschillende soorten leibomen

Naast bovenstaande leibomen heb je ook leiplatanen , leifruitbomen, en leibomen met bloemen die je vers op onze kwekerij kunt bestellen. De leiplataan groeit snel op vrijwel iedere grondsoort en is makkelijk te onderhouden. Deze bomen worden vaak gebruikt als tuinafscheiding. Zoek je een fruit leiboom? Dan is een peren leiboom een goede boom voor jouw tuin. Fruitbomen worden vaak als leiboom geplaatst vanwege hun mooie bloemen in het voorjaar en sterke stam. Een leiboom met sierpeer groeit uit tot een boom met vol bladerdak, die rijk is aan peren. Deze leibomen zijn bladverliezend en kunnen tevens als een natuurlijke ‘schutting’ rondom je tuin geplaatst worden. Tot slot heb je ook de wintergroene beuken leiboom, eiken leiboom en de leiboom conifeer.  Deze groenblijvende leibomen kunnen tot wel 4 meter hoog worden en zijn ideaal voor een groene en sfeervolle tuinafscheiding.

Lage leibomen als erfgrens

Een kleine, lage leiboom heeft een stamhoogte van 100 tot maximaal 120 cm hoog. Deze leibomen kunnen prima in een voortuin geplaatst worden als erfgrens. Wil je jouw tuin opfleuren met leibomen? Je kunt leibomen het beste plaatsen in de herfst of het vroege voorjaar. Je kunt leibomen overigens beter niet in de zomer of winter plaatsen, omdat de omstandigheden voor een optimale groei minder gunstig zijn.

leibomen

Onderhoudsarm en slechts twee keer per jaar ‘scheren’

Leibomen zijn makkelijk in onderhoud. Door ze twee keer per jaar te scheren, ontstaat een mooie dichte muur van bladeren. Met spandraad kun je leibomen ook uitstekend leiden voor een optimale groei, waardoor je er vrijwel geen omkijken naar hebt. Kom gerust eens kijken op onze kwekerij in Dongen om ons aanbod te bekijken.

leibomen close up

Leibomen kopen bij onze kwekerij

Wil je een leilinde, olijfwilg of Portugese laurier kopen? Ons green team adviseert je graag over de mogelijkheden. Bel ons op +31 (0)162- 320 177 of mail naar info@royalhedge.nl voor persoonlijk advies. Wij helpen je graag!