truck Binnen 5 dagen thuisbezorgd
leaf Keuze uit ruim 1421 bomen en planten
Filters

Stamomtrek

Hoogte

Container

Bloemkleur

Blad

Bloeitijd

Bloeiwijze

Bodemvochtigheid

Grondsoort

Herfstkleur

Kroon

Lichtbehoefte

Sierwaarde

Stambast

Toepassing

Verzorging

Vorm

Vrucht

Winterhardheid

Toont alle 11 resultaten

Fruitbomen

Fruitbomen staan geweldig in jouw tuin! Het zijn bomen die het hele jaar door verschillende voordelen hebben. Zo hebben ze in het voorjaar een prachtige bloesem die heerlijk ruikt. In de zomer pluk je letterlijk de vruchten van de fruitboom. En in de herfst verkleurt de boom naar mooie diepe herfstkleuren. Reden genoeg dus om te kiezen voor een grote of kleine fruitboom in je tuin!

Een fruitboom geeft meer dan alleen fruit

Bij fruitbomen denk je wellicht al snel aan appelbomen of perenbomen waar je letterlijk de vruchten van kunt plukken. Een fruitboom geeft echter veel meer dan alleen fruit. Zo zorgt het voor meer schaduw in je tuin en het zuivert de lucht. Een fruitboom brengt ook verkoeling tijdens warme zomermaanden en het verhoogt de biodiversiteit in je tuin. Dit komt door de nectar uit de bloemen van deze boom, wat bijen en andere dieren aantrekt.

fruitboom appelboom

Mini fruitbomen, kleine halfstam fruitbomen en hoogstam fruitbomen

Een kleine fruitboom is enorm in trek vanwege zijn geurige bloemen en vruchten. Een dwergfruitboom (ook wel mini fruitboom genoemd) wordt tussen de 1,60 en 2 meter hoog. Een halfstam fruitboom wordt ongeveer 3 tot 5 meter hoog en een hoogstam fruitboom wordt tussen 5 en 7 meter hoog.

Wanneer kun je een fruitboom planten?

Fruitbomen plant je het beste tussen november en maart. Heb je de mogelijkheid dan is november het beste, na het vallen van het blad. Perzik- en abrikozenbomen plant je daarentegen pas in maart, omdat deze bomen vorstgevoelig zijn. Het kan ook nuttig zijn om bemesting voor fruitbomen aan de grond toe te voegen. Dit zorgt meestal voor een vollere bloei en je boom kan hierdoor meer vruchten produceren. Het is tevens een aanvulling op jouw grond, doordat bemesting voedingsstoffen toevoegt die nog niet in de grond aanwezig zijn. Ook handig om te weten is dat fruitbomen op vrijwel iedere grondsoort groeien. Afhankelijk van de grondsoort kun je er vervolgens voor kiezen om wel of geen bemesting toe te voegen. Dit kun je doen aan de hand van een bodemtest,  door monsters te nemen van de grond.

Fruitbomen snoeien, hoe doe je dat?

Fruitbomen snoei je in het najaar, zodra het blad van de bomen gevallen is. Het eerste jaar knip je alleen de kop terug. Het tweede jaar knip je alle takken één derde terug. Dit proces herhaal je de komende jaren. Zo krijgt je fruitboom een mooie volle groei en blijft deze gezond.

fruitbomen perenboom